Søk i denne bloggen

onsdag 13. januar 2021

I play into people's fantasies

Om Crooked Hillary, en ustoppelig strøm av ord og en kokong rundt tilhørere og vrangforestillinger


 








Crooked Hillary. Den 28. oktober 2016, elleve dager før valgdagen ved forrige presidentvalg, kunngjorde FBI-sjefen James Comey at FBI hadde startet undersøkelse av nylig oppdagede e-poster knyttet til Hillary Clintons bruk av en privat e-post-server under den første tiden som utenriksminister under Obama-administrasjonen. Tidligere i mai samme år hadde samme Comey meddelt at FBI da hadde avsluttet sin undersøkelse og konkludert med at Clinton hadde opptrådt «extremely careless», men at dette ikke var gjort med kriminell hensikt og at det derfor ikke ville bli tatt ut tiltale. I ettertid har det vært spekulert i om dette utspillet den 28. oktober, rett før valgdagen, var utslagsgivende for valgutfallet. Donald Trump hadde hele tiden under sin valgkampanje omtalt Clinton som Crooked Hillary og fikk «ekstra vann på mølla» etter denne kunngjøringen. 

I diktsamlingen "Make Poetry Great Again", inspirert av Donald Trumps taler, har forfatteren Chris Felt sitert Trump med diktene "I play into people's fantasies", og "When I think I'm right, nothing bothers me".

En ustoppelig strøm av ord og en kokong rundt tilhørere og vrangforestillinger. Nevnte James Comey, skrev etter at han fikk sparken som FBI-sjef av Trump, boken "A higher loyalty" der han gjengir tanker fra møter han var med på med Trump. Disse gir kanskje bidrag til meningen med "diktet" og utsagnet "I play into people's fantasies". Comey beskriver Trumps hang til å holde enetaler under møter med staben sin, og rådgivere utenfra, her litt fritt oversatt fra den engelske utgaven av boken.  "Hans (Trumps) påstander om at "everyone thinks" og hva som er "obviously true" skyller inn over deg uimotsagt, fordi han aldri stopper å snakke. Som et resultat av dette trekker Trump alle som er tilstede inn i et tiende samtykke. Han fyller hvert minutt med en sammenhengende strøm av ord som gjør det umulig for de som er tilstede å ta ordet for samtale. Jeg kunne observere hvor enkelt alle i rommet ble til kokongspinnende bidragsytere til hans foretrukne sett av "fakta" og/eller vrangforestillinger. Mens jeg satt der observerte jeg presidenten med sine ord spinne en kokong av alternative realiteter som han vevde rundt alle oss som var tilstede".

Trumps enetale om valgfusk under pressekonferansen to dager etter valgdagen kan kanskje være illustrasjon på det Comey her skriver om. James Comey har i boken sin også andre interessante betraktninger fra møter med Trump. Kanskje kommer vi tilbake til diktet "When I think I'm right, nothing bothers me" senere. 

Det hører til historien at Comey fikk sparken via en  nyhetssending i mai 2017. Trump kalte ham etter bokutgivelsen "a proven leaker and liar". Og at flere enn Trump har reflektert rundt "play into people's fantasy".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar